28 March 2008
Question:
Std: NZS 4512

405.1.3(d)

Does this clause mean:

1. That a smoke detector must be fitted at
a distance of 5m from the fixed
cooking apparatus, or

2. That a complying smoke detector layout
must be prepared for the room and any
detectors within 5m of the cooking
apparatus must be removed.
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Neither is correct.

Clause 405.1.3 doesn't require anything; it gives permission to do things.

This clause is written such that if, in the normal course of designing coverage, one or
more smoke detectors are proposed to be placed within 5m of fixed cooking
apparatus then it is permissible (subject to (h)), but not mandatory, to substitute heat
detector(s) for some or all of these smoke detector(s).

Normal placement rules still apply, so there may be a greater number of heat
detectors required than the smoke detector(s) they replace.

Detector placement in the areas >5m from the cooking apparatus might also need to
be adjusted to ensure all spacing and coverage rules of 405.2 and 405.3 are still
complied with for the complete installation.

NOTE:

Substitution of heat detectors for smoke detectors will not eliminate the potential for nuisance
alarms. All features of a building’s design, especially code requirements for adequate
ventilation, must be taken into account.



