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Question:  
Std:  NZS   4512 
 
Section 216 
 
A line type heat detector is constructed as a 
cable with two parallel conductors, separated 
by an insulating material, all enclosed in an 
outer sheath.  It initiates a fire alarm by the 
conductors shorting together when the 
insulating separator melts. 
 
a)  Is this permitted? 
 
 
b)  What visual indication of operation is 
required? 
 
 
 

Interpretation:  
Issued by the Alarms and Detection Group 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
a)  Yes, provided the detection cable is supervised for its entire lengh as per 
208.1(b) and (c). 
 
b)  No visual indicator is required on or adjacent to the line type heat detector 
itself.  The text associated with the corresponding zone indicator on each 
indicating unit must identify the presence of a line type heat detector.  Any 
point type detectors or manual call points in the same zone must have 
indicators. 
 
 
Commentary: 
 
Linear heat-sensing cable is not readily identifiable as a detector.  An 
indicator at any arbitrary point on its length could at best be confusing, or at 
worst direct a search away from a fire location.  Identification on the zone 
index alone will clearly indicate to any person the whole circuit/zone area 
needs to be searched. 
 

 


