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Question: Interpretation:
Std: NZS 4541 Issued by the Fixed Fire Protection Group

Is it the intent of the standard that:

a) the pump supply pipe velocity in a
pipe between a tank and a pump can
exceed 1.8 m/s (as defined in
606.3.9 (a)) if the provisions of
607.1.1 (b) are met?

b) the provisions of 403.10.2 require b)
that the pump supply pipe velocity in
a pipe between a towns main
connection and a pump be limited to
a maximum of 1.8m/s in accordance
with 606.3.9(a)?

a) No. The requirements of 606.3.9(a) and 607.1.1(b) are not mutually
exclusive — both requirements must be met.

No. 606.3 applies to tanks. The reference to 606.3.9(a) in 403.10.2
is intended to remind the user of the Standard that the suction supply
pipe between a tank and pump has limitations on minimum size.

Notes:

(1) The interpretations committee considers that clause 403.10.2 should be
interpreted to more correctly read “Pipe sizes for pump suctions from tanks are
specified in 606.3.9.”

(2) Although 606.3.9 applies to suctions from tanks, it is prudent design to ensure
that any reducers, butterfly valves or bends are not installed within 10 pipe diameters
of the suction flange and the pipe be arranged to avoid the possibility of trapping air in
the suction pipe.

(3) Although NZS4541 dooes not provide limitations on velocities in the towns’
main connection, in terms of good engineering practice, the minimum suction pipe
nominal dimater shall be not less than that of the pump suction inlet connection for at
least 10 pipe diameters from the suction inlet.
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