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Type Heat Detectors 

 

 

Question:  Interpretation issued by the Alarms and 
detection group: 

Clause 405.3.2 (a) requires line-type heat 
detectors to be spaced in accordance with the 
conditions of clause 405.2 as far as they are 
applicable and appropriate.   
 
Do the sections of clause 405.2.1 requiring 
detector spacing to be reduced to two-thirds in 
the presence of protrusions (beams, joists, purlins 
etc.) apply to line-type heat detectors? 

  
 
 
 
 
Yes. 
 
Where the line-type heat detector is run 
parallel to the protrusions, line spacing of not 
more than two-thirds of the 8 m specified in 
clause 405.3.2 (b) is required. 
 
Where the line-type heat detector is run at 
right angles to the protrusions, 8 m line 
spacing is acceptable. 
 
 
NOTE: 
The same principles also apply to beam-type 
smoke detector spacing per clause 405.3.4. 

   

 


